28 Aralık 2015 Pazartesi

Adıyaman Spor Aktiviteleri


İlimizde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü gözetiminde Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Yüzme, Güreş, Judo, Karate, Atıcılık ve Avcılık, Atletizm, Bilardo, Bisiklet, Satranç, Yelken, Su Altı Sporları, Vücut Geliştirme dallarında müsabakalar yapılmakta olup, her branşın ilimizde il temsilciliği kurulmuş, antrenörler nezaretinde çalışmalar devam etmektedir.

Göksu ve Fırat vadisinde doğan, şahin ve baykuş gibi kuş türlerine rastlanmaktadır. Av hayvanları içerisinde tavşan ve tilki çoğunlukta olup, Gerger tarafında çakal ve az sayıda ayı bulunmaktadır. Adıyaman Merkez Bahçe köyü ve Taş Köyü arasında rastlanan dağ keçileri yeterli sayıya ulaştığında Nemrut Dağı Milli Park alanına nakledileceklerdir.
Gap Su Sporları Ulusal gururumuz olan ve dünyanın 4. Büyük Barajı olarak tarihe geçen ATATÜRK BARAJI'NDA Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Su Sporları Şöleni yapılmasını önermesi üzerine, GAP İdaresi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Adıyaman Valiliğinin de katkılarıyla benimsenmiş, ilk şölen 4-7 Ekim 1995 tarihinde Baraj gölünün gövdesinin önünde yapılmıştır.
Kürek, yelken ve yüzme dallarında yapılan bu şölen 4-5 Ekim 1996 'de ikincisi şölen izlemiş, ülkemizin seçkin üniversiteleri, Ortadoğu, Marmara, Boğaziçi, Hacettepe, ve Kocaeli Üniversiteleri şölene katılmış, 6. Şölende Su Altı Sporları Federasyonu da yer almıştır. Son olarak 18-24 Eylül 2000 tarihinde Altıncısı yapılan GAP Su Sporları Şölenine Adıyaman, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Rize, Hatay, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak illeriyle birlikte, İsrail, Bulgaristan. Romanya gibi ülkelerden de sporcular iştirak etmişlerdir.
Bu şölenlerde İlimizde yüzmede 800 metrede Şeyda KÖYLÜ, Optimist dalında Gökcan GÜRSOY, Lazerde ve sörf dalında Selma KÜÇÜK birinci olmuşlardır.
AMAÇ; Atatürk Barajı Su Sporları Şölenini, Uluslararası bir organizasyon haline getirmek, ilimizde spora geliştirmek, sporcu aktivitesini artırarak ilimizin tarihi ve turistik yöreleri ile bir bütün haline dünyaya tanıtmayı amaçlamaktadır
Adıyaman Valiliği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, DSİ Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa Valiliği organizasyonu ile yıllardan beri Atatürk Baraj Gölünde su sörfü gösterileri yapılmaktadır.
Yamaç Paraşütü: Nemrut Dağı Milli Park Alanındaki değişik noktalarda zaman zaman yamaç paraşütü yapılmaktadır.
Akarsu Turizmi: Yılın üç ayı (Mart, Nisan, Mayıs) Cendere Köprüsünden Atatürk Baraj Gölüne kadar yaklaşık 10 km.'lik mesafe ile Eski Kahta Kalesinin bulunduğu Nymphaios akarsularında rafting yapma imkanı mevcuttur.
Dağ - Doğa Yürüyüşü: Nemrut Dağı Milli Park alanı içinde yer alan doğa yürüyüşleri planlaması düşünülebilir, ancak şu anda planlı bir etkinlik söz konusu değildir. Bazı turist grupları münferiden yürüyüşler yapmaktadır.
Olta Balıkçılığı : Atatürk Barajı gölünde Azaplı, İnekli, Gölbaşı, Çataltepe ve Dot göletlerinde Sazan, Aynalı Sazan, Yayın balıkları olta ile tutulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder