28 Aralık 2015 Pazartesi

Kuş Türleri ve Özellikleri Resimli Liste


Ağaçkakan (Dendrocopos Major)Ormanlarda yasar, ağaçların gövdesinden gagası ile yakaladığı böcekler ile beslenir. Ağaç dallarına gagası ile vurarak trampet gibi ses çıkarır. Boyu yaklaşık 22 cm'dir.





Albatros 
Yeni doğan küçük yavrulara olan düşkünlük, hemen her cins kuşta görülmektedir. Bunlardan biri de albatros kuşlarıdır. Albatroslar, her zaman kendi doğdukları yerde çiftleşirler. Bu nedenle üreme zamanlarında koloniler halinde toplanırlar. Dişiler gelmeden haftalar önce, erkekler gelip burada daha önceden bulunan yuvaları tamir ederler; bu sayede dişiler ve yavrular için mükemmel bir konfor sağlamış olurlar. Yumurtalara olan düşkünlük ise albatros kuşlarında hayli dikkat çekicidir. Çünkü albatroslar, özenle hazırlanan yuva içerisinde yumurtaların üzerinde hiç kımıldamadan yaklaşık 50 gün boyunca dururlar. Ancak yavrulara karşı gösterilen özen sadece yumurtaların korunması ve bakimi ile sinirli kalmaz. Nitekim albatroslar çoğu zaman yalnızca yavrularına yiyecek bulabilmek için gerekirse bir seferde 1,5 kilometreden fazla yol kastedebilirler.


Ari Kusu (Merops Apiaster) 
Arılar ve diğer uçan böcekler ile beslenir. Açıklık yerlerde bulunur; toprak oyuklarda yuvalanır. Tellere ve direklere tünemiş olarak görülebilir. Kişi güney ülkelerinde geçirir. Yaklaşık boyu 28 cm'dir. 


Aynak (Çeltikçi) (Plegadis Falcinellus) Sulak alanlarda bulunur, ağaç ve sazlar üzerinde toplu halde yuvalanır. Çeltikçiye benzeyen ancak daha büyük olan Kelaynaklar ise kurak yerlerde bulunur. Yaklaşık boyu 56 cm'dir.


Baştan Kara
  • Büyük Baştan Kara (Parus Major)insanlara yakin ağaçlık yerlerde görülür. Büyük Baştankara’ya benzeyen, ancak daha küçük olan Çam Baştankarası (Parus Ater) ise ormanları tercih eder ve ensesindeki beyaz lekeleri ile tanınır. Boyları 14 cm'dir.
     
  • Gökçe Baştankara (Parus Caeruleus)Bütün yurtta orman, koru, park ve bahçelerde yıl boyu görülebilir. Kafa üstü tüylerinin mavi olması, karnında siyah çizgi olmaması ve küçük boyu ile Büyük Baştankara (Parus Major)'dan ayırt edilir. Boyları 11,5 cm'dir.


Devekuşu Deve kuşlarının ilginç bir kuluçka sistemleri vardır. Sürü halinde yasayan deve kuşlarından yarım düzine kadarı, yumurtalarını ortak bir yuvaya bırakır. Hiçbir özelliği olmayan sadece sığ bir çukur olan bu yuvada her biri 1.5 kg. gelen 40 kadar yumurta bulunur. Yumurtaların tümünü koruma görevi tek bir dişi deve kuşuna aittir. Kuluçkaya yatan dişiye bir erkek kus yardım eder. Ancak dişi kus sadece 20 kadar yumurtanın üzerinde yatabilir. Bu nedenle fazla yumurtaları yuvanın dışına iter. Yapılan incelemeler sonucunda deve kuşlarının bu itme işlemini rastgele yapmadıkları bulunmuştur. Deve kuşu kendi yumurtalarını kuluçkaya yatacağı yumurtaların arasına alırken, başka dişilere ait olan yumurtaları ise dışarıya atmaktadır. Bu ayrımı deve kuşunun nasıl yaptığını bulabilmek için bilim adamları yumurtalara numaralar vermişlerdir. Yumurtaların yerini değiştirerek, eski ve yeni yumurtalar karıştırılarak yapılan tüm deneylerde sonucun değişmediği görülmüştür. Bilim adamlarının vardıkları sonuç deve kuşlarının yumurtalarını, yüzeylerindeki deliklerin dağılımı sayesinde tanıdıkları olmuştur. Bütün yumurtaların kabuklarında, civcivin nefes almasına imkan veren minik "hava delikleri" vardır. Bu deliklerin kabuk üzerindeki yerleri her yumurtada biraz farklıdır. iste bu delikler sayesinde deve kuşlarının yumurtalar arasında ayrım yapabildiği düşünülmektedir.
Flamingo (Phoenicopterus ruber)
Tuzlu göllerde toplu hallerde yuvalanır. Yuvasını bir çamur tepeciği biçiminde yaparak yumurtasını yükselen sulardan korur. Gagasıyla sudan minik canlıları süzerek beslenir. Boyu yaklaşık 127 cm dir.
 



Güvercin
  • Kaya Güvercini (Columba Livia)Evcil güvercinlerin atasıdır. Kayalık yamaçlarda ve kıyılarda, daglik bölgelerde bulunur; kaya oyuklarında yuvalanır. Kuyruk sokumunda beyaz leke olması ile Gökçe Güvercin (Columba Oenas )'den ayrılır. Boyu yaklaşık 33 cm'dir.
     
  • Tahtalı Güvercin (Columba Palumbus)Güvercin ve kumrular arasında en büyük olanı olan Tahtalı Güvercindir. Ve orman ve ağaçlık yerlerde yasar; ağaçlarda yuvalanır. Diğer güvercinler gibi tohumlar ile beslenir. Boyları yaklaşık 41 cm'dir
Kaşıkçı Kuşu
Ülkemizde bitki örtüsü açısından zengin dalyanlarda ve iç sularda üreyen göçmen bir kustur. Göç sırasında Belen Geçidi'ni kullanır. Kişi Afrika'da geçirir. Kaşığa benzeyen gagası nedeniyle bu ismi almıştır. Gagasını hafif bir biçimde açık tutar ve suda bir sağa sola savurarak besin arar. Böceklerle, küçük balıklarla ve iribaşlarla beslenir.
Kaz (Anser anser)Evcil kazın atası olan Boz Kaz göl ve bataklıklarda yuvalanır. Tarla ve çayırlarda bitkisel besinlerle beslenir. Kisin sürüler halinde görülür. Boyu yaklaşık 76-89 cm'dir.


Kelaynak Urfa Birecik civarında yasarlar. Kurak yerleri severler.




Kırlangıç
  • Ev Kırlangıcı (Delichan Urbica)Çamurdan yaptığı yuvasını genellikle çatı altlarına kurar. Diğer kırlangıçlar gibi böcekler ile beslenir ve kisin güneye göç eder. Kuyruk sokumundaki beyazlık ile Kum Kırlangıcı (Riporia Riporia)'dan ayrılır. Boyu yaklaşık 12,5 cm'dir.




     
  • Kır Kırlangıcı (Hirundo Rustica)
    Çok hızlı bir uçucu olan kırlangıç, havada ya da suyun üzerinde yakaladığı böcekler ile beslenir. Çamur ve otlardan yaptığı yuvasını bazen binaların saçak altlarına kurar. Boyları yaklaşık 19 cm'dir.
Kuğu
Kuğuların ağırlığı bir başka memeli ile kıyaslandığında oldukça hafiftir. Ayni boyutlarda bir bulldog köpeği, kuğudan "4 kat" daha ağırdır. Kuşların hafif olmasının çeşitli sebepleri vardır. İçi bos kemikleri iç kirişlerle desteklenmiştir. Kuyruk yerine kabarık tüyleri vardır ve dişlerle kaplı çene yerine gagaları vardır. Vücutlarının çok önemli bir kısmı havayla doludur. Bu hava birçok kuşta bulunan 9 hava kesesinde saklanır. Bunlar sadece ağırlık azaltma niteliği taşımazlar. Uçuş sırasında kuşlar çok fazla enerji harcarlar ve bu nedenle çok yoğun oksijen kaynağına ihtiyaçları vardır. İşte bu hava keseleri kusun solunum sisteminde de önemli rol oynar. Bu sayede kuğu, ayni büyüklükteki bir memelinin nefes alisi sırasında aldığı oksijenden çok daha fazla oksijen alır.
  • Siyah Kuğu (Cygnus atratus)Avustralya ve Yeni Zelanda'da büyük gruplar halinde yasarlar.
    Göller, nehirler ve açık bütün sulak alanlarda yasarlar.
  • Beyaz Kuğu (Cygnus Olos)Avrupa ve Orta Asya'dan Kuzey Çin'e, Karadeniz'den Hazar Denizi'ne ve Türkiye kıyılarına kadar geniş bir yasama alanı vardır.
Büyük cüsselerine rağmen oldukça sakin ve karma gruplara kolayca uyum sağlayan kuşlardır. Tek esli oldukları için çift olarak beslenmelidirler. Kafeslerini ve havuzlarını ne kadar büyük tutarsanız o kadar rahat ederler. Kolay kolay uçmadıkları için kafesin üzerini kapatmaya gerek yoktur. Erkekler daha büyüktür ve boyunları daha kalındır. Gaganın üzerindeki siyah top seklindeki parça erkeklerde daha büyüktür. Bir
yaşına kadar gri renkli yavru tüyleri varken daha sonra esas beyaz tüyleri çıkar. Yasama ortamı olarak; çim tabanlı 50m2 havuzlu kafeste rahatlıkla yasarlar. Bu kafesteki havuz 15m2 den az olmamalı ve derinlik olarak 50 cm yeterlidir. Beslenmeleri için; Yumurta yemi dışında, buğday, mısır gibi tohumlar ve bolca yeşillik verilebilinir. 3. veya 4. yasta cinsel olgunluğa ulaşırlar.
Üreme ayları;Mart- Mayıs aylarıdır. 5-9 yumurta yıllık yumurta şayisidir. Kuluçka süreleri 35-37 gündür.

 
Kumru (Dove)Beyaz renklidir. Yaklaşık boyları 33cm'dir.




Kuyruk Sallayan (Moticilla Alba)
Su kenarlarında, sulak yerlerde, tarlalarda bulunur. Böcekler ile beslenir. Kuyruğunu sürekli aşağı-yukarı salladığı için bu isim uygun görülmüştür. Dalgalı bir uçuşu vardır. Boyu yaklaşık 18 cm'dir.

Leylek (Ciconia ciconia)
Herkesin tanıdığı " Hacı" leylek yılan, kurbağa, solucan vb canlılarla beslenir. Ağaç, baca ve direk tepelerine büyük yuvalar yapar. ilk ve sonbaharda kalabalık sürüler halinde göç eder. Boyları yaklaşık 102 cm'dir.
Marti
  • Ada Martısı (Larus audounii)Ender görülen martılardandır, yalnız Ege ve Akçenizde bulunur. Kayalıklarda ve adalarda toplu halde yuvalanır. Gagasının siyah bantlı kırmızısı ve ayaklarının koyu rengi ile tanınır. Boyları yaklaşık 50 cm'dir.
     
  • Büyük Gümüş Martısı
    (Larus cacninnans)

    Balıktan çöpe kadar pek çok şey ile beslenen Büyük Martı kıyıların temizleyicisidir. Denize yakin kayalıklarda toplu halde yuvalanır. 150 cm kadar olan kanat açıklığı ile güçlü bir uçuşu vardır. Boyları yaklaşık 56-66 cm'dir.
     
  • Karabaş Martı (Larus ridibundus)Hem deniz kenarında hem de denizden uzak göl ve bataklıklarda görülebilir. Bası yazın koyu kahverengi, kisin ise beyazdır. Kanatlarının ucundaki siyahlıklar ile Akdeniz Martısı’ndan (Larus Melanocephalus) ayrılır. Boyları yaklaşık 35-58 cm'dir.
Pelikan 
Tepeli pelikanın dikkati çektiği üzere kanatlarının altı tamamen beyazdır, bacakları görünmese de tamamen gridir. Boyları 160cm ile 180cm arasında değişen bu kuşlar en uzun boylu pelikanlar olsalar da ak pelikanlar daha geniş kanatlı olabilirler. Koca bir baliği bir seferde gagasından içeri atabilen bu balık canavarları saatte 20km hız yapabilirler. Sulak alanlarda yasayan bu kus genelde yazın Karadeniz'in Rusya kıyılarında ve Hazar Denizi'nin kuzey kıyılarında görülürler. Basra Körfezi'nde yazı geçiren koloniler de vardır.

Roseata Gagalı Florida Kuşu Amerika Birleşik Devletlerinin Florida eyaletinde bulunan bir egzotik kustur.

 


Saka (Carduelis Carduelis)
Bütün yurttaki seyrek ağaçlıklarda ve çalılık açık alanlarda, park ve bahçelerde görülebilir. Özellikle devedikeni tohumunu çok sever. Yuvadan uçan yavrular kalabalık sürüler oluştururlar. Boyları yaklaşık 12 cm'dir.

 

 
Sakameke (Fulica Atra)Her türlü sulak alanda bolca görülür. Ayaklarında perde yoktur ancak geniş parmakları sayesinde rahatlıkla yüzebilmektedir. Su bitkileri ve böceklerle beslenir. Havalanabilmek için su yüzeyinde uzun süre koşması ile tanınabilir. Boyları yaklaşık 38 cm'dir.


Saksağan Ülkemizde özellikle kus cennetlerinde görülen bir kustur.



 

Sığırcık (Stirnus Vulgaris)
Yurdumuzun hemen her yerine dağılmışlardır. Her türlü arazide, özellikle insana yakin bölgelerde yasar. Çok iyi bir taklitçidir. Kisin kalabalık ve gürültücü sürüler oluşturup korularda ve sazlıklarda gecelerler. Boyları yaklaşık 21,5 cm'dir.

 

Suna Ülkemizde özellikle kus cennetlerinde görülen bir kustur.



Tavus kuşuKafes ortamına çok rahat uyum sağlarlar. Civcivlerinin yetiştirilmesinde yeme alıştırmak biraz zor olabilir. Un kurdu gibi canlı yem yada ayni boyda tavuk civcivleri faydalı olabilir. Erkekler çiftleşme zamanında kabarırlar. İyi bitkilendirilmiş çim tabanlı 12 m2 ila 37 m2 arasında değişen kafeslerde yasarlar. Besinleri; Tavuk yemi, buğday, yer fıstığı, meyveler, yeşillik ve canlı yemdir. Üreme yasları; 1 yasında olgunluğa erişirler. Üreme ayları; Mart'tan Temmuza kadar geçen zamandır. Çeşitlerine göre 8–16 adet arası yumurta bırakırlar. Kuluçka sürelerime cinslere göre 21–29 gün arası değişir.

Tavus Kuşlarının Çeşitleri:
  • Himalaya Gri Tavus Kuşu Sülünü (Polyplectron Bicalcaratum Bakeri)Hizalaya dağları ve Çin anavatanıdır. Ormanlık alanlarda yasarlar.
     
  • Alman Tavus kuşu Sülünü (Polylectron Germaini)Güney Vietnam anavatanıdır.
     
  • Palawan Tavus kusu Sülünü (Polyplectron emphanum)
    Filipinlerdeki Palawan adası anavatanlarıdır. Yağmur ormanlarında yasarlar.
     
  • Yeşil Tavus Kuşu (Pavo muticus)Güney Doğu Asya anavatanlarıdır. Ormanlarda ve tarım arazilerinde yasarlar. Çok nadir bulunan ve kıymetli bir kustur.
     
  • Mavi Tavus Kuşu (Pavo Cristatus)Hindistan anavatanıdır. Ormanlarda ve tarım arazilerinde yasarlar. Güzel görünüşlüdür ama sesleri çok kötüdür.
     
  • Beyaz Tavus Kuşu Mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır.
     
  • Siyah Omuzlu Tavus Kuşu Mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır.
     
  • Empirme Tavus Kuşu Mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır
Himalaya Gri Tavus Kuşu Sülünü (Polyplectron Bicalcaratum Bakeri)
 
Palawan Tavus kusu Sülünü
(Polyplectron emphanum)
Alman Tavus kuşu Sülünü
(Polylectron Germaini)
Yesil Tavus Kusu (Pavo muticus)Mavi Tavus Kuşu (Pavo Cristatus)
Beyaz Tavus KusuSiyah Omuzlu Tavus Kuşu
Empirme Tavus Kuşu
Toucan (Ramphastos)Toucanlar tropikal renkli kuşlardır. Bilinen dört çeşitleri vardır. Toco, Red Bill, Keel Bill ve Channel Bill. Ev hayvani olarak da beslenebilir. Enerjiktir. Konuşamazlar. Yaklaşık 10 ila 15 yıl arası yasarlar.
  
  

Uzun bacak (Himantopus Himantopus)

Akgerdan ötleğen gibi bir yaz göçmeni olan bu kusun erkeği siyah, dişisi ise kahverengi tepesi ile tanınır. Yiyecekleri, böcek ve diğer kurtçuklardan ufak yemişlere kadar değişik besinleri kapsar. Boyları 14 cm'dir.
 


 

Yaban Ördeği (Anas Platyrhynchos)Evcil ördeğin atasıdır. Ülkemizin sazlık, bataklık, göl gibi sulak alanlarında bolca bulunur. Yuvasını saz ve çalıların içine gizler. Su bitkileri ve küçük kurtçuklarla beslenir. Boyları yaklasik58 cm 'dir.
 


Zümrüdü Anka
Çok değerli ender görülen bir kustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder